Gentse Vereniging voor Stad Archeologie Landschap Monument

afb perstekst 386 x 357

Audacer, Elftrudis en de anderen. Over de betekenis van de eerste graven en gravinnen van Vlaanderen voor Gent (late 9de-midden 10de eeuw).

Op donderdag 19 januari 2017, om 20u, organiseert Stadsarcheologie Gent in samenwerking met de V.Z.W. Gentse Vereniging voor Stad, Archeologie, Landschap, Monument, de Raveschotlezing 2017 in de Cultuurkapel Sint-Vincent, Sint-Antoniuskaai 10, 9000 Gent. De toegang is gratis.

De spreker dit jaar is niemand minder dan Georges Declercq, Professor Middeleeuwse Geschiedenis aan de faculteit Letteren en Wijsbegeerte aan de Vrije Universiteit Brussel.

Tijdens deze lezing zal de spreker de betekenis van de grafelijke dynastie voor Gent toelichten en dit tegen de achtergrond van de algemene ontwikkeling van het Graafschap Vlaanderen.

In de 9de eeuw werd Gent deel van het pas gevormde graafschap, dat zich nagenoeg direct manifesteerde als een dominante politieke factor in het noorden van het West-Frankische koninkrijk. De band van de graven van Vlaanderen met Gent werd steeds nauwer. Van 918 tot 1035 werden de meeste leden van de dynastie in de Sint-Pietersabdij begraven die hierdoor tot één van de meest begunstigde kloosters in het graafschap kon uitgroeien. Administratief, juridisch, maar ook militair kon Gent uitgroeien tot één van de belangrijkste steunpunten van de graven van Vlaanderen.

Informatie:

Marie Christine Laleman, directeur Stadsarcheologie Gent, tel. 09 266 57 60, e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.