Gentse Vereniging voor Stad Archeologie Landschap Monument

Op zaterdag 25 september 2021, onder een stralende zon, werden ruim 60 geïnteresseerden rondgeleid langs het erfgoed van ingenieur-architect Louis Cloquet (1849-1920). We danken in de eerste plaats de sprekers, Lieselotte Van de Capelle en Patrick Goditiabois, voor hun vakkundige toelichting! Dank aan de vele aanwezigen en aan de nakomelingen van Louis Cloquet om aan deze eerste post-corona activiteit deel te nemen.

In het voorjaar van 2020 verschijnt een rijk geïllustreerd boek over het werk van deze architect. Wij houden u op de hoogte van zodra deze beschikbaar is. 

Tijdens deze wandeling werd het gloednieuwe audiosysteem uitgetest, dat de GVSALM nét voor de corona-pandemie had aangekocht. Hoewel het systeem op voorhand was uitgetest, ondervonden we tijdens de wandeling heel wat interferrentie. De oorzaak van dit probleem werd inmiddels gevonden. In de toekomst zouden we hier geen problemen meer mee mogen ondervinden. We zijn ervan overtuigd dat dit een grote meerwaarde zal zijn voor toekomstige activiteiten!

Foto's vindt u hier terug.

De GVSALM-activiteitenkalender voor dit najaar is gekend!

Opgelet: Voor sommige activiteiten moet u zich inschrijven, zoals de rondleiding in het begijnhof van Sint-Amandsberg van 16 oktober en de Kruiwagen-lezing van 21 oktober.

Neem snel een kijkje bij 'Geplande Activiteiten', voor de meest actuele informatie.

Online via facebook!

Holland en meer specifiek Gouda was van de 16de tot de 19de eeuw hét internationale productiecentrum voor kleipijpjes. Dat er in die tijd ook in onze gewesten pijpen werden geproduceerd, is veel minder geweten. Doorgaans wordt er vanuit gegaan dat de ‘Belgische’ productie pas na 1800 een opgang kende, en ook daarna nooit in staat is geweest om rookwaar op de markt te zetten van ‘Goudse’ kwaliteit. Is dit nu de historische realiteit of is onze wetenschap te veel gekleurd door de ijver van de vele ‘hollandse’ pijpologen de voorbije decennia? Als toets nemen Davy Herremans en Vince Van Thienen in deze Gentlezing de weinig gekende Gentse productie onder de loep met behulp van nieuwe archeologische, historische en archeometrische gegevens.

Neem alvast een kijkje op www.gentsekleipijpjes.be

Zin in meer? Op de tweede verdieping in De Krook staat een minitentoonstelling tot midden juni.

Organisatie/Info: Goed in erfgoed en Bibliotheek De Krook

 In het Profiel las u misschien al de oproep van de Dienst Stadsarcheologie en Monumentenzorg voor vrijwilligers voor de Open Monumentendag op 12 september 2021. Wie zin heeft om als vrijwilliger te helpen die dag, kan mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .
 
In het Profiel sloop helaas een foutje in het opgegeven mailadres: daar werd "monument" in plaats van "monumenten" vermeld.

 

web 1423 x 672

Stadsarcheologie Gent houdt al sinds haar opstart in 1973 alle gepubliceerde referenties met betrekking tot de materiële bronnen in Gent bij.

Alfabetische lijst publicaties over archeologisch Gent
Deze lijst bestaat uit meldingen over de oude bodemvondsten, publicaties van archeologisch onderzoek of verwijzingen in meer algemene werken of studies, alsook historische werken die onder meer ook op de bevindingen van materiële bronnen gestoeld zijn.

Werkinstrument voor archeologisch en historisch onderzoek
Nu deze bibliografie online staat, wordt ze een bruikbaar werkinstrument voor ieder nieuw archeologisch en historisch onderzoek in Gent. Iedereen die meer wil weten over de rol van archeologie in de opbouw van kennis over Gent, vindt hier de nodige referenties. Kortom, de online toepassing maakt het zoekwerk voor velen drastisch korter. Het is de bedoeling om van deze bibliografie elk jaar een update te brengen.

Praktisch
De lijst kunt u hier raadplegen