Gentse Vereniging voor Stad Archeologie Landschap Monument

 

Op donderdag 26 november 2015 vindt de 26ste editie van de lezingenreeks ‘Kruiwagen’ plaats.

PROGRAMMA

 • Ondergestoven ijzertijd aan de middeleeuwse Posteernepoort
  Gunter Stoops
 • Een archeologische schat (aan kennis) onder de kelders van het Hotel Vanden Meersche
  Tomas Bradt, Thomas Apers & Bart Bot
 • Projecten aan de 19de-eeuwse zeehaven van de stad
  Marc Pinte
 • De Maagd van Gent, een metafoor voor een atypische stadsverdediging
  Frank Gelaude

Ondergestoven ijzertijd aan de middeleeuwse Posteernepoort
Rioleringswerken in de Posteernestraat gaven Stadsarcheologie Gent dit voorjaar de kans om een pelletje geschiedenis te documenteren. Een profiel van slechts 25 m, haaks op de Oude Houtlei en de middeleeuwse stadsmuur werd bekeken en bestudeerd. Dit leverde informatie op over het pre-stedelijke landschap, menselijke aanwezigheid in de onmiddellijke nabijheid tijdens de ijzertijd en de middeleeuwse stadsgrens.
Gunter Stoops

Een archeologische schat (aan kennis) onder de kelders van het Hotel Vanden Meersche
Bij archeologisch onderzoek, in het voorjaar van dit jaar uitgevoerd door archeologen van Monument Vandekerckhove N.V., werden in de kelders van het 18de-eeuwse historische pand, het Hotel Vanden Meersche, heel wat ontdekkingen gedaan, die een nieuw licht laten schijnen op het verre verleden van het middeleeuwse Gent. Naast de goede bewaring van een vroegmiddeleeuwse laag (7de-10de eeuw) werd ook de allereerste volmiddeleeuwse pottenbakkersoven (11de-12de eeuw) in stedelijke context gevonden. Verder getuigen de talrijke kuilen van heel wat andere artisanale activiteiten die in de volle middeleeuwen op deze locatie op de Zandberg (Nederpolder) moeten hebben plaats gevonden. Tot slot werden de resten van een nog onbekend Steen (13de eeuw) gevonden, evenals muren en tegelvloeren van bakstenen bouwfasen die het Hotel Vanden Meersche hebben voorafgegaan. Hoewel er nog heel wat natuurwetenschappelijke onderzoeken dienen te gebeuren, kunnen de eerste resultaten van het archeologische onderzoek al worden voorgesteld.
Tomas Bradt, Thomas Apers & Bart Bot

Projecten aan de 19de-eeuwse zeehaven van de stad

De laatste jaren wordt er intensief gewerkt aan de 19de-eeuwse zeehaven om er nieuwe stadswijken van te maken. Het havengebied van de Dampoort tot aan de Voorhaven was cruciaal voor de industriële ontwikkeling van de stad. Het Stapelplein was de plek waar de zware industriële machines, zoals weefmachines, de stad binnenkwamen. Het Houtdok was dan weer de plek waar constructiehout werd gelost en de Voorhaven had een zeer moderne infrastructuur, waar voornamelijk katoenen balen werden gelost. Elke kaai had dan ook zijn speicifieke outillage om deze goederen te kunnen verwerken. Via landschapshistorische reflecties van de plek wordt er dieper ingegaan op de plannen voor de Schipperskaai, het Houtdok en de Voorhaven. Het verhaal gaat over de oude havenkranen, losbruggen, het gebruik van oude spoorwagons en maritieme attributen. Het doel van dit alles is om de oude zeehaven terug zichtbaar en leesbaar te maken voor een breed publiek van toekomstige gebruikers.
Marc Pinte

De Maagd van Gent, een metafoor voor een atypische stadsverdediging
De Maagd van Gent was eeuwenlang hét symbool van de stad Gent en is vandaag nog op diverse plaatsen in het stadscentrum terug te vinden. Het is in elk geval overduidelijk dat achter het ‘stede wapine’ een complex verhaal schuil gaat. Waarop gebaseerde men zich? Hoe oud is dit symbool? Waarom trokken de Gentse milities ten strijde achter een vaandel van een maagd? Waarom werd dit symbool zelfs in de jongere eeuwen steeds opnieuw gebruikt? Zoals vaak zoekt de onderzoeker zijn antwoord bij de waterlopen Leie en Schelde en biedt hij hiermee ook een verklaring voor een aantal opvallende vaststellingen over de Gentse middeleeuwse stadsverdediging.
Frank Gelaude

 

Praktisch:

Kruiwagen XXVI, op donderdag 26 november 2015 om 20 uur, in de Panoramische Zaal Middenstandshuis, Lange Kruisstraat 7, Gent (Bij Sint-Baafsplein en Sint-Baafskathedraal). Toegang: 5 euro. Organisatie: Stad Gent, De Zwarte Doos, Stadsarcheologie en V.Z.W. Gentse Vereniging voor Stad, Archeologie, Landschap, Monument.

Informatie

Stadsarcheologie Gent, De Zwarte Doos, Dulle-Grietlaan 12, B-9050 Gentbrugge, tel. 09/266.57.60, fax 09/266.57.87, e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.