Gentse Vereniging voor Stad Archeologie Landschap Monument

Datum: woensdag 21 januari 2015

Aanvang: 20u

Locatie: Cultuurkapel Sint-Vincent, Sint-Antoniuskaai 10, 9000 Gent

PROGRAMMA

Stadsarcheologisch welkom

  • Gunter Stoops, adj. dir. Stad Gent, Dienst Stadsarcheologie en Stadsarchief

De start van een nieuw jaar en de introductie tot de Raveschotlezing 2015

  • Annelies Storms, Schepen van Cultuur, Toerisme en Evenementen

Raveschotlezing 2015: Over valleien, meren en rivieren: de prehistorische bewoning van de regio Gent in zijn landschappelijke context

  • Prof. Dr. Philippe Crombé, Universiteit Gent

Drink aangeboden door de Stad Gent en de Gentse Vereniging voor Stad, Archeologie, Landschap, Monument

 

Raveschotlezing 2015: Over valleien, meren en rivieren: de prehistorische bewoning van de regio Gent in zijn landschappelijke context

Vandaag worden we allemaal geconfronteerd met de gevolgen van de opwarming van het klimaat. Wat de meesten onder ons echter nauwelijks beseffen is dat het klimaat in het (verre) verleden ook vaak onstabiel is geweest. In deze lezing zullen de gevolgen van forse temperatuurschommelingen tijdens de prehistorie (voor 2000 v. Chr.), vanaf de periode van de neanderthalers tot de komst van de eerste landbouwers, in de regio van Gent worden toegelicht. De aandacht zal uitgaan naar de impact van klimaatschommelingen op zowel het toenmalige landschap (reliëf, vegetatie, waterlopen) als de vroegste bewoners van de regio. Uit recent onderzoek is gebleken dat de prehistorische mens op verschillende tijdstippen gedwongen is geweest om zich aan het veranderende klimaat en de dynamische omgeving aan te passen. Op sommige momenten werd hij zelf gedwongen de regio tijdelijk te verlaten.

 

De spreker:

Prof. Dr. Philippe Crombé, Universiteit Gent, verricht ruim dertig jaar prehistorisch onderzoek in het Scheldebekken, waarvan vijfentwintig jaar in de Zandstreek van Oost- en West-Vlaanderen. In 1996 behaalde hij een doctoraat in de archeologie met de scriptie Final Paleolithic and Early/Middle Mesolithic in Sandy Flanders. A Contribution to the study of the typo-chronology and settlement system. Hij leidde grootschalige opgravingen in de Antwerpse haven op de linkeroever bij de aanleg van het Verrebroekdok en het Doel Deurganckdonk. Ook leidde hij het grootschalige, interdisciplinaire onderzoek naar de Moervaartdepressie (2008-2012) waarin een paleolandschappelijke benadering van de prehistorische bewoning centraal stond.

 

Inlichtingen: Stad Gent, De Zwarte Doos, Stadsarcheologie, Dulle-Grietlaan 12, 9050 Gentbrugge, tel. 09/266 57 60, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
prijs: leden: gratis / niet-leden: 5€