Gentse Vereniging voor Stad Archeologie Landschap Monument

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

GVSALM LOGO 1

lidgvsalm

18 00860 Onder20De20Krook

Wist u dat voor de bouw van de bibliotheek De Krook er een groots opgezet archeologisch onderzoek is uitgevoerd door de archeologen van Stadsarcheologie Gent? Wist u dat hierbij een ware leerlooierssite uit de middeleeuwen bloot kwam te liggen? Kom meer te weten over de geschiedenis van de Krooksite met het boek en de app over de archeologische vondsten.

De nieuwe stadsbibliotheek herbergt niet alleen een schat aan informatie, voor de bouw is er een schat aan informatie in de ondergrond gevonden door Stadsarcheologie Gent.

In 2011 startte een verkennend archeologisch onderzoek. Deze wijk voornamelijk bij de Gentenaars gekend als industriële site aan de Schelde, herbergde vermoedelijk, zoals de Grote Huidevettershoek, al verklapt, een middeleeuwse leerlooiers- of huidenvetterswijk. De drie proefsleuven die dwars over het terrein getrokken werden, leerden inderdaad dat er nog een grote schat aan Gents verleden, letterlijk begraven zat. In het voorjaar van 2012 werd door de Gentse stadsarcheologen dan ook het startsein gegeven van een maandenlange opgravingscampagne. Om al deze informatie te ontsluiten heeft de Stad Gent nu niet alleen een boek uitgegeven, maar ook een app laten ontwikkelen om geïnteresseerden het verleden onder De Krook te laten ontdekken.

Een must-read
De bibliotheek herbergt boeken over duizend-en-één onderwerpen, maar tot nu toe was er een boek dat ontbrak, namelijk een dat een antwoord biedt op al deze vragen. Aan de hand van archeologisch en historisch onderzoek wordt hierin het verhaal verteld van vele eeuwen van leven en werken op de Krook. Het is een verrassend en boeiend relaas over een uithoek van de stad die een economische motor werd en vandaag in het centrum van de culturele belangstelling staat. Het wel en wee van de vroegere bewoners van de Krook is samengebracht in dit in alle opzichten ‘leerrijke’ boek. Een must-read voor iedereen die Gent een warm hart toedraagt.

Chatten met Margaretha van Constantinopel
Tegelijkertijd komt het verleden van de Krook, in de bibliotheek zelf, tot leven en dit via augmented reality. Via het scannen van een QR-code met uw smartphone maakt u kennis met verschillende personages en kan u zelfs met hen chatten. Ook voorwerpen in 3D die u meenemen in hun virtuele wereld en u meer laten ontdekken over de bewoners en ondernemers van deze bocht in de Schelde. De app is gratis te downloaden en kan je in De Krook zelf gebruiken. Geen smartphone? Geen nood, want bij Digitaal Talent Punt kan je op woensdag een tablet ontlenen tussen 10.30 en 16.30 uur.

 

Praktische informatie:
Het boek De Krook. Een leerrijk boek is te koop voor 29,50 euro en dit vanaf 16 juni in De Krook, de Stadswinkel, De Zwarte Doos, de Kunsthal Sint-Pietersabdij, het MIAT en het STAM.
Het augmented reality project loopt van 15 juni tot 1 oktober in de Agora (gelijkvloers) van De Krook (Miriam Makebaplein 1).
Download de app via www.stad.gent/onderdekrook
Heb je moeite om de app te installeren of om ermee te werken? Ga even langs bij het Digitaal Talent Punt op de tweede verdieping van De Krook.
Heb je geen smartphone dan kan je bij het Digitaal Talent Punt een tablet ontlenen en dit elke woensdag van 10.30 tot 16.30 uur.

Toegankelijk voor minder mobiele mensen.

 

Meer info:
Stadsarcheologie Gent, tel. 09/2665760, email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.