Gentse Vereniging voor Stad Archeologie Landschap Monument

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

GVSALM LOGO 1

lidgvsalm

Dit jaar staat Open Monumentendag in het thema van “Duurzaamheid”. Denk daarbij aan restauratie, herbestemming en circulariteit, maar ook aan het bouwen van gemeenschapsgevoel en het passen in de omgeving. Vanuit de dienst Stadsarcheologie en Monumentenzorg zijn we een mooi programma met een 15-tal locaties aan het samenstellen.

Heb jij interesse om groepjes bezoekers te gidsen op een van de locaties? Of om als vrijwilliger de bezoekers welkom te heten? Dan ben je meer dan welkom! Stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . En dan kijken we samen welke rol en welke locatie best bij jou past. Een grote dankjewel alvast!

De Dienst Stadsarcheologie en Monumentenzorg

Open_Monumentendag.jpg

In december 2022 zullen we voor de derde keer de Gentse Monumentenprijs uitreiken. Deze driejaarlijkse prijs is een samenwerking van Stad Gent en GVSALM vzw (Gentse vereniging voor Stad, Archeologie, Landschap en Monument).

Ben je als particulier bijzonder trots op een recente renovatie, restauratie of herbestemming van een Gents pand met erfgoedwaarde? Of was je als aannemer of architect bij zo'n project betrokken?

Dien jouw project dan in! Een vakjury en een publieksjury kiezen elk een winnaar in de categorie "particuliere eigendommen/realisaties" en in de categorie "openbare eigendommen/realisaties".

Meer informatie vind je op www.stad.gent/monumentenprijs 

 22_00401_header_website_monumentenprijs_002.jpg

Van Bronstijdgrafheuvel tot Natuurbegraafplaats

Geleid bezoek GVSALM aan de Natuurbegraafplaats te Drongen. Voorafgaand aan de uitbreiding van de begraafplaats werd er een archeologisch bodemonderzoek verricht. Wat vertellen de resultaten van deze opgravingen over het gebruik van het landschap? Wat doen we met onze doden? Wat deed men er vroeger mee? Welke impact heeft die dodenzorg op het landschap en de natuur? Wat verstaan we onder een Natuurbegraafplaats? Welke unieke kansen voor sommige flora en fauna biedt dit?  Kortom we vertellen je het verhaal over 4 millennia dodenzorg, de wisselwerking met het landschap en de natuur en de geschiedenis van specifiek deze mooie plek in het Drongense landschap, gelegen op een zandrug langsheen de Leie. Gidsen zijn Maarten Herbots (Groendienst) en Gunter Stoops (Dienst Stadsarcheologie en Monumentenzorg).

Afspraak: zondag 5 juni om 10u30 aan de ingang van de begraafplaats, Mariakerksesteenweg 209, 9031 Gent (Drongen)

Bus 18: halte Drongen Kerkhof

Mocht je dat moment verhinderd zijn, de rondleidingen worden ook gegeven in het kader van ‘de week van de begraafplaatsen’  op woensdag 1 en zondag 5 juni telkens om 14u aan de ingang Mariakerksesteenweg 209, 9031 Gent (Drongen). Hiervoor kan je je inschrijven via de webstek van Stad Gent.

Schrijf je snel in via deze link !

Archeologiedagen 2022_01

Ook dit jaar bieden de Gentse stadsarcheologen op zaterdag 21 mei een reeks toffe activiteiten aan om kennis te maken met archeologie. Wat denk je van een Lego workshop. Of een gegidste rondleiding? Liever een vlucht met de Gentse luchtfoto’s? Of een historische speeddate? Kortom: ontdek het Gent van lang geleden in De Zwarte Doos. En tussendoor ben je altijd welkom in ons Luchtfotocafé!

Verder organiseren wij voor het lager onderwijs op vrijdag 20 mei een aantal workshops gericht op leerlingen van het vierde, vijfde of zesde leerjaar.
Meer info via Cultuurkuur (VOLZET)

Voor de Lego workshops en speeddate moet je reserveren. Dit kan vanaf 3 mei tot en met 19 mei via go.stad.gent/archeologiedagen 
Geen internet? Contacteer Gentinfo op 09 210 10 10.

Wanneer? Zaterdag 21 mei, doorlopend van 10.00 – 17.00 uur

Waar? De Zwarte Doos - Dulle-Grietlaan 12, 9050 Gentbrugge

Je kan alles nalezen op deze webpagina.

Deze activiteit wordt georganiseerd door de Stad Gent.