Gentse Vereniging voor Stad Archeologie Landschap Monument

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

GVSALM LOGO 1

lidgvsalm

school.JPG

Op Open Monumentendag, dit jaar op 13 september, wordt de campagne Steengoed Gent gelanceerd. De Dienst Monumentenzorg en Stadsarcheologie en het Agentschap Onroerend Erfgoed werkten de afgelopen jaren nauw samen om minder bekend bouwkundig erfgoed in kaart te brengen. In Gent is er meer dan alleen de gekende, grote historische gebouwen. Ook onverwachte panden vertellen het bijzondere verhaal van onze stad, van generatie toen tot generatie nu. Dit jaar zetten we daarom naoorlogse architectuur in de kijker.

Lees meer...

Beste GVSALM-leden,

Door alle coronaperikelen zien we ons genoodzaakt om de afspraken i.v.m. onze activiteiten
enigszins bij te sturen. Vanaf heden zullen we vragen om je in te schrijven via mail naar
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor elke rondleiding, themawandeling enz. ... Dit gebeurde tot voor kort enkel
voor de reizen, maar wordt nu uitgebreid.

We beperken de groepen tot maximum 50 personen en zorgen ervoor dat alles op een veilige en
aangename manier kan verlopen. Alle wandelingen gebeuren met een rondleidingsysteem (met
individuele oortjes) waardoor de nodige afstand tussen de verschillende toehoorders kan bewaard
blijven.

De GVSALM draagt privacy hoog in het vaandel en zorgt er altijd voor dat uw persoonlijke gegevens
worden beschermd. In navolging van de Europese Algemene Verordening voor
Gegevensbescherming (GDPR verordening 2016/679, in voege vanaf 25.05.2018) hanteren en
vrijwaren we uw persoonsgegevens op een correcte en transparante manier.

Beste GVSALM-lid,

U zal het zeker mee beamen, 2020 is een bijzonder jaar. Na onze feestelijke start op de Raveschotlezing in januari, draaide het in het voorjaar uit op een sisser. De bijeenkomsten werden geschrapt en thuisblijven was de boodschap.
Toch zat de GVSALM niet stil! Nieuwe activiteiten werden ingepland, rondleidingen verplaatst, lezingen herschikt én een digitale wereld ging open. Achter de schermen is verwoed gewerkt om u een boeiend erfgoednajaar te bezorgen.

De ‘tweede coronagolf’ met bijhorende veiligheidsmaatregelen strooide echter roet in het GVSALM-eten. Op 19 augustus heeft de Raad van Bestuur dan ook enkele moeilijke knopen doorgehakt. Alle activiteiten van 2020 worden uitgesteld. In het vorig Profiel vermeldden we al de verschuiving van de Kruiwagenlezingen naar 2021. Dat zal helaas ook het geval zijn voor de drie buitenactiviteiten die dit najaar nog gepland stonden.

Op 26 september zou de Themawandeling rond Louis Cloquet doorgaan. De befaamde ingenieur-architect is dit jaar 100 jaar overleden en heeft zijn belangrijkste realisaties in Gent uitgevoerd: het Sint-Pietersstation, het voormalig posthotel op de Korenmarkt, de Sint-Michielshelling, de universitaire instituten aan de Bijloke en zijn eigen woning aan de Koning Leopold II-laan. Zoals eerder gemeld, zijn twee specialisten volop bezig met de opmaak van een boek en wandelgids. Diverse archieven waren dit voorjaar echter lange tijd gesloten en hebben de opzoekingen sterk vertraagd. Nu streven we er naar de publicatie van het Cloquetboek klaar te hebben tegen de Ravenschotlezing van 2021.

Ook de tweede wandeling rond de Burggravenstroom, voorzien op 9 mei en uitgesteld naar 10 oktober, en de rondleiding in het Groot Begijnhof Sint-Elisabeth van Sint-Amandsberg, voorzien op 14 maart en uitgesteld tot begin november, zullen verplaatst worden naar 2021.

Onze grootste drijfveer om bovenstaande activiteiten te verplaatsen, zijn de extra zorgen om alles coronaproof te kunnen organiseren voor onze leden. Zelfs met mondkapje is de regel van anderhalve meter afstand verplicht. Dat is iets wat we bij het bezoek aan een gebouw bijvoorbeeld niet kunnen garanderen. We hebben steeds een grote opkomst en zijn u daar dankbaar voor, maar dat betekent meteen ook dat deze verplichte afstand niet realistisch is.

Als tegemoetkoming voorziet de GVSALM voor alle leden wel een kosteloze verlenging van het lidmaatschap tot eind 2021.

Ook de Burggravenstroomwandeling van 9 mei wordt uitgesteld omwille van de Corona-crisis.